Jaglany hummus

Jaglany hummus

Hummus to zawsze dobry pomysł! 🙂
Świetnie sprawdza się jakoś zdrowia i ciekawa przekąska, szczególnie jeśli wpadną do nas znajomi. Możemy podawać go jako dodatek np. do gryczanych placuszków lub smarowidło gryczanych podpłomyków. Hummus z kaszą jaglaną to oczywiście obowiązkowa pozycja w czasie jaglanego detoksu.

Przepis na jaglany hummus:
– 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
– pół szklanki gotowej ciecierzycy,
– sok i skórka z połowy cytryny,
– 2/3 szklanki wody mineralnej,
– ząbek czosnku,
– 2 łyżki pasty tahini,
– szczypta kuminu oraz sól himalajska do smaku.
Możemy też dodać 2 upieczone buraki – wtedy otrzymamy pyszny hummus o pięknym kolorze 🙂
Jak przygotować? Wszystkie składniki blemdujemy na gładką, kremową masę. Smacznego!

Źródło: ”Jaglany detoks”, J. Zaremba, Pascal, Bielsko-Biała 2015