Jaglane ciasteczka

Jaglane ciasteczka

Od czasu do czasu my, a przede wszystkim nasze pociechy,  mamy ochotę na coś słodkiego 🙂 Proponuję wtedy przemycić jednak coś zdrowego, np. jaglane ciasteczka. Nie tylko zdrowe, ale łatwe i szybkie w przygotowaniu!

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 łyżka mąki kasztanowej lub kukurydzianej,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • około 1/3 szklanki posiekanych płatków migdałów, orzechów włoskich i sezamu,
  • pół szklanki posiekanej żurawiny,
  • pół szklanki ciepłej wody.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180C. Ugotowaną kaszę (najlepiej jeszcze ciepłą) mieszamy z mąką i wyrabiamy jak ciasto tradycyjne. Następnie dodajemy olej oraz wodę i wyrabiamy do momentu, aż powstanie zwarta masa. Dosypujemy po 1/3 szklanki płatków, 1/3 orzechów oraz 1/3 sezamu i żurawinę. Wyrabiamy i dzielimy masę na kulki, z których robimy ciasteczka o grubości około pół centymetra. Blachę wykładamy papierem do pieczenia posmarowanym olejem kokosowym. Układamy ciasteczka i pieczemy ok. 25 minut.

Smacznego!

Źródło: ”Jaglany detoks”, J. Zaremba, Pascal, Bielsko-Biała 2015