Zimowy napój rozgrzewający z dodatkiem kurkumy

Zimowy napój rozgrzewający z dodatkiem kurkumy

Kurkuma to przyprawa, którą obecnie w kuchni wykorzystujemy niezwykle często. Stanowi idealne podkreślenie smaku zup, ryżu, mięsnych, rybnych czy warzywnych potraw, ale też sałatek i sosów. Należy pamiętać, że ze względu na jej intensywne właściwości, musimy uważać z jej ilością, aby nie popsuć efektu końcowego.
Jednak w tym przypadku nie sam smak ma znaczenie! Kurkuma posiada wiele cennych właściwości leczniczych. W tradycyjnej chińskiej i ajurwedyjskiej medycynie kurkumę od zawsze wykorzystywano do terapii wielu różnych zapaleń wewnętrznych i zewnętrznych. Zawarte w kurkumie kurkuminoidy mają pozytywny wpływ na pracę naszego systemu immunologicznego. Dodatkowo kurkuma wpływa pozytywnie na układ pokarmowy, zapobiega wzdęciom, pomaga zwalczyć niestrawność i ból żołądka, reguluje procesy przemiany materii oraz oczyszcza organizm z toksyn.
Właśnie ze względu na właściwości kurkumy powinniśmy o niej pamiętać szczególnie zimą. Napar z kurkumy lub napój z mlekiem i miodem cudownie rozgrzeje i wzmocni nasz organizm, ale także pomoże nam uporać się z zimowym przeziębieniem.

Napar z kurkumy
2 średnie korzenie kurkumy o długości 2–3 cm
2 laski cynamonu
4-centymetrowy korzeń imbiru
3 szklanki wody
szczypta soli i odrobina syropu klonowego

Złote mleko – napój z kurkumą i dodatkiem miodu
szklanka mleka
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczki cynamonu
szczypty pieprzu
pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
(opcjonalnie pół łyżeczki oleju kokosowego)
*dla smaku możemy dodać miód, kardamon lub goździki