Polecana literatura – Jaglany Detoks (M. Zaremba)

Polecana literatura – Jaglany Detoks (M. Zaremba)

Kasza jaglana coraz częściej pojawia się w naszym codziennym menu.

I bardzo dobrze! To niekwestionowana królowa zdrowia. Znana od setek lat, zapomniana, teraz wraca na nasze talerze. Warto odkryć,  jaki wpływ na nasze zdrowie i życie może mieć właśnie kasza jaglana. Sprawdźcie koniecznie książkę Marka Zaremby „Jaglany detoks”. Dowiecie się z niej jak przeprowadzić bezglutenowy detoks o każdej porze roku. Jest to bardzo dobre rozwiązanie dla wszystkich osób, które chcą zwiększyć odporność swojego organizmu oraz przeprowadzić dektos, ale bez głodzenia. Autor podpowiada także jak poradzić sobie z męczącą alergią.

Oprócz porad zdrowotnych, opisu diety oraz planu działania znajdziecie w niej również sporo fajnych przepisów na potrawy z kaszy jaglanej. Jeden z nich to Pudding jaglano-bananowy z karobem i ananasem – idealny pomysł na pyszne śniadanie!

SKŁADNIKI
½ ugotowanej kaszy jaglanej
½ awokado (wybierz bardziej miękkie)
szczypta kardamonu
szczypta cynamonu
½ łyżeczki karobu
szczypta kurkumy (opcjonalnie):
½ banana lub 2 daktyle
1 świeży ananas
ziarenka granatu

PRZYGOTOWANIE
Odetnij plaster ananasa grubości 1,5 cm, obierz ze skórki i potnij na drobne kawałki, odcinając stwardniałe części. Do słoika lub specjalnego naczynia wsyp ugotowaną kaszę jaglaną, awokado, przyprawy, karob, daktyle lub banana i miksuj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Serwuj z ananasem i ziarenkami granatu.