Candida – czego unikać w diecie

Candida – czego unikać w diecie

Obecnie coraz więcej osób boryka się z problemami zdrowotnymi, które wywoływane są przez grzybicę, zwaną też drożdżycą lub kandydozą. Choroba rozwija się przez działalność grzyba Candida, który co prawda stanowi naturalny i niegroźny składnik prawidłowej flory jelitowej człowieka, ale w przypadku zbyt dużego namnożenia, powoduje poważne problemy. Pasożyt przedostaje się do całego organizmu – często zagnieżdża się m.in. w jelitach, przełyku, gardle czy w układzie rodnym. Rozwojowi kandydozy w naszym organizmie sprzyja: stres, obecne zanieczyszczenie środowiska, spożywanie żywności przetworzonej oraz alkoholu i kawy, a przede wszystkim zwiększone zastosowanie leków oraz kuracja antybiotykami.

W leczeniu kandydozy niezbędna jest właściwa dieta. Poniżej znajdziecie kilka prostych zasad, których musicie przestrzegać:
– eliminacja cukru i produktów, które go zawierają, czyli m.in. słodyczy, słodkich napojów, soków owocowych oraz miodu. Pamiętajmy też o owocach bogatych w cukier (banany, gruszki, owoce suszone),
– całkowite wykluczenie z diety mleka krowiego i produktów mlecznych (warto spróbować np. sera czy jogurtów z mleka koziego),
– nie należy jeść produktów z: pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa,
– warto unikać wszelkiego rodzaju grzybów, ale też całkowicie wykluczyć spożywanie drożdży oraz wszelkich produktów, które je zawierają, czyli m.in. pieczywo, alkohol czy np. chipsy,
– należy wybierać produkty jak najmniej przetworzone (całkowita rezygnacja z fast foodów),
– ograniczyć picie kawy oraz herbaty.

Na czym zatem nasza dieta powinna bazować?
W  tym  przypadku powinniśmy planować potrawy lekkie i nieskomplikowane. Jeśli mamy ochotę na pieczywo – wybierajmy to na zakwasie! Warzywa najlepiej przyrządzać na parze. W diecie tej szczególnie zalecana jest cebula oraz czosnek (mają działanie grzybobójcze). Jeśli chodzi o owoce, najlepiej jeść cytrusy oraz kwaśne jabłka. W naszej diecie powinny znaleźć się jajka, ryby oraz dobrej jakości, świeże mięso (drób, wołowina). Posiłki możemy uzupełnić kaszą gryczaną, jaglaną oraz pęczakiem, ale też brązowym ryżem, komosą ryżową i amarantusem.

UWAGA!!! W czasie całej kuracji należy wspierać organizm przyjmując probiotyki – ich zadaniem jest przywrócenie w jelitach równowagi między drobnoustrojami oraz wzmocnić odporność organizm. Poleca się także przyjmowanie olejku z oregano.

Więcej info. na temat kandydozy znajdziecie m.in. w książce Nie daj się zjeść grzybom Candida. Polecamy!!!

Na konsultacje dietetyczne zapraszamy do specjalisty Ziół Życia – Ani Kosmali, magister chemii oraz psychologii, dietetyk, specjalista medycyny naturalnej. Kontakt: 42 650 15 96 lub 509 171 373.